انواع واترپروف و عایق رطوبتی

انواع واترپروف و عایق رطوبتی
  • 2495
  • 1403/07/14

عایق رطوبتی چیست؟

عایق رطوبتی فرآیندی است که در آن یک جسم یا سازه ضد آب یا مقاوم در برابر آب می‌شود. به لطف این فرآیند، سطح یا ساختار عایق شده در برابر نفوذ آب مقاومت می‌کند.

 مواد عایق رطوبتی که یکی از مهمترین عناصر یک پروژه ساختمانی هستند، دوام بسیاری از سطوح مختلف را در ساخت و ساز افزایش می‌دهند.

در ساختمان‌ها، عایق رطوبتی مانعی برای جلوگیری از عبور آب بر روی سطوحی که تماس زیادی با آب دارند مانند پی، سقف و دیوارها ایجاد می‌کند. بکی از ویژگی  عایق رطوبتی واترپروف کردن مصالح ساختمانی است. به طور خلاصه، واترپروف کردن یک اقدام محافظتی است که سطح را در برابر آب مقاوم می‌کند و از نفوذ مایعات به سطوح نامطلوب تحت نیروهای خارجی مانند فشار هیدرواستاتیک و مویینگی جلوگیری می‌کند.

واترپروف چیست؟

 هر یک از این محصولات واترپروف دارای حوزه های مختلف هستند. در صورت عدم استفاده از نوع صحیح عایق رطوبتی بر روی سطوح، مشکلاتی که پیش می‌آید نه تنها باعث کاهش رضایت می‌شود بلکه از دوام سازه نیز می‌کاهد. به همین دلیل، استفاده از مواد عایق رطوبتی مناسب برای سطوحی که در تماس زیاد با آب هستند، ضروری است. 

1. واترپروف بر پایه سیمان (پوشش دو جزئی الاستومری)

عایق رطوبتی بر پایه سیمان ساده ترین روش عایق رطوبتی مورد استفاده در پروژه های ساختمانی است. با مخلوط کردن مواد عایق رطوبتی مبتنی بر سیمان به راحتی اعمال می‌شود. این روش در مناطقی که در داخل ساختمان هستند و تماس بالایی با آب دارند مانند سرویس بهداشتی و حمام استفاده می‌شود. 

پوشش دو جزئی سیمانی (پوشش الاستومری) عمداتا در مکان‌هایی استفاده می‌شوند که در معرض فشار بالا هستند مانند استخرها و مخازن آب و در مکان‌های مرطوب با تماس زیاد با آب مانند تراس، حمام و زیرزمین استفاده می‌شود.

عایق رطوبتی پایه سیمانی معمولاً دارای مقاومت کامل یا نیمه ارتجاعی است اما در معرض نور خورشید و شرایط آب و هوایی قرار نمی‌گیرد زیرا در مناطقی مانند توالت و حمام استفاده می‌شود. و می‌تواند به صورت داخلی یا خارجی روی بتن، اعمال شود. تا در برابر نشت و آب‌های سطحی بتن را محافظت کند.

 مواد ضد آب بر پایه سیمان
 


2.  چسب بتن آب‌بندی

یکی دیگر از روش‌های عایق رطوبتی که اغلب ترجیح داده می‌شود، چسب بتن آب‌بندی بتن و ملات است. که یک پوشش نازک است که معمولاً شامل یک پوشش آستر و دو لایه میانی و نهایی است که توسط اسپری، غلتکی یا ماله اعمال می‌شود. انعطاف پذیری بیشتری نسبت به انواع عایق رطوبتی مبتنی بر سیمان دارد. به همین دلیل امروزه بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دوام پوشش چسب آب‌بندی بتن بستگی به نوع پلیمری دارد که شرکت سازنده در ساخت آن استفاده می‌کند. که گاها از پلیمرهای اصلاح شده استفاده می‌کنند تا در درجات مختلف با توجه به نیاز کاربر تقسیم‌بندی کنند. 

چسب بتن آب‌بندی (غشای مایع الاستومری) به دلیل محافظت عالی در برابر آب و رطوبت، جای خود را در توانسته بین مهندسین و مشاورین و حتی پیمانکاران ساختمان حفظ کند.

چسب بتن آب بندی غشای مایع الاستومری
 
3. واترپروف قیری، پرایمر قیری ( پوشش امولوسیونی )

 نوعی پوششی است که برای عایق رطوبتی و پوشش محافظ انعطاف پذیر مطابق با فرمول و درجه پلیمریزاسیون آن استفاده می‌شود. انعطاف پذیری و محافظت آن در برابر آب می‌تواند تحت تأثیر کیفیت درجه پلیمر و همچنین الیافی که از آن تولید می‌شود است.

متداول‌ترین کاربرد پوشش قیری شامل نواحی مدفون ساختمان است. این یک پوشش محافظ عالی و مواد ضد آب است، به ویژه در سطوحی مانند پایه بتنی.

پوشش امولوسیونی یا پرایمر قیری با استفاده از مواد پایه لاستیکی قیر ساخته شده و در کلیه سطوح افقی و عمودی کاربرد دارد. برای عایق کاری خارجی مناطقی مانند پی، زیرزمین و برای ایزوله کردن مناطق بسته در فضای داخلی خانه مانند حمام، آشپزخانه و توالت ترجیح داده می‌شود. 

مواد ضد آب غشای قیری مایع
 

4.واترپروف پلی‌اورتان (یورتان)

روش عایق رطوبتی غشایی مایع پلی‌یورتان برای قسمت سقف تخت استفاده می‌شود و عایق سقف را در برابر عوامل خارجی فراهم می‌کند. پوشش‌های  پلی اورتان بسیار انعطاف پذیر به گونه ای طراحی شده‌اند که تحت تأثیر عوامل خارجی قرار نگیرند. 

قبل از استفاده از واترپروف پلی اورتان، باید در نظر داشت که آنها به رطوبت حساس هستند. به همین دلیل لازم است قبل از اجرا میزان رطوبت دال بتنی را ارزیابی کرده و از پوسته شدن یا شل شدن غشاها جلوگیری شود.

واترپروف دو جزئی پایه پلی یورتان بتن آرپوم که در کاتالوگ محصولات بتن آرپوم گنجانده شده است، با ارائه دقیق ترین عایق رطوبتی مورد نیاز در سطوح بیرونی مانند بالکن، تراس و پشت بام، فضاهای زندگی ایده آل را فراهم می‌کند.

در صورت تمایل نسبت به کسب اطلاع در زمینه پودر سخت کننده بتن، گروت سیمانی ، گروت ریزدانه ، ماستیک‌ درزبندی بتن،  بتونه کاسماتیک و ویژگی محصول و نحوه استفاده به صفحه محصول مورد نظر مراجعه نمایید.

مواد ضد آب مبتنی بر پلی اورتان

سهم مواد عایق رطوبتی در دوام ساختمان

برای اینکه پاسخی جامع به این سوال بدهیم که چرا به مواد عایق رطوبتی نیاز است، باید دلیل این نیاز را درک کنیم. اگر اقدامات احتیاطی مناسب انجام نشود، هر ساختمانی با مشکلات دوام مواجه است. به این ترتیب عوامل طبیعی مانند هوا، آب، آب و هوا، باد و رطوبت بر دوام ساختمان تأثیر می‌گذارد. 

اگر ساختمان در برابر مایعات ناشی از عوامل خارجی محافظت نشود، ممکن است با مشکلاتی مانند خرابی یا آسیب به سطوح مختلف، از پی تا بیرون، مواجه شود.

عایق رطوبتی فرآیندی است که برای جلوگیری از ورود مایعات به یک سازه طراحی شده است. معمولاً برای کنترل رطوبت در حین ساخت، اقدامات عایق رطوبتی جامعی به ساختمان اضافه می‌شود و پس از ساخت سازه از مواد عایق رطوبتی استفاده می‌شود تا هرگونه مشکلی که ممکن است با آن مواجه شود برطرف شود.
در عین حال، عایق رطوبتی باعث کاهش رطوبت داخلی، آسایش بیشتر ساختمان و جلوگیری از آسیب دیدن اشیاء داخل ساختمان توسط رطوبت و بخار آب می‌شود.